Wat is het verschil tussen LCD, OLED en Retina?
De technologie van elektronica is door de jaren heen sterk veranderd. Dit is vooral erg goed merkbaar bij beeldschermen van bijvoorbeeld tv’s en smartphones. De pixels geraken steeds dichter bij elkaar, het kleurbereik wordt steeds dynamischer en de helderheid wordt alsmaar mooier. Koop je tegenwoordig een tablet of smartphone, dan loop je al snel tegen de termen LCD, OLED en Retina aan. Het zijn allemaal benamingen om het beeldscherm te beschrijven, maar wat betekenen de termen? En wat zijn de verschillen? We leggen het je graag uit.
LCD, OLED en Retina toegelicht
LCD
LCD staat voor Liquid Crystal Display. LCD maakt gebruik van achtergrondverlichting om pixels te verlichten. De lampjes die hiervoor gebruikt worden zijn ledlampen. De lichtstralen van de ledjes raken het voorste paneel waardoor je beeld te zien krijgt op bijvoorbeeld je tv of gsm. Toestellen als de iPhone 8, iPhone XR en iPhone 11 refurbished maken gebruik van een LCD-beeldscherm. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van ‘full-array’ verlichting, zodat het beeldscherm altijd de juiste helderheid heeft.
OLED
OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Bij een OLED-scherm komt het beeld op een heel andere manier tot stand. Een OLED-scherm bestaat uit pixels, waarbij elke pixel individueel opgelicht kan worden. OLED heeft de achtergrondverlichting – die bij LCD wordt gebruikt – dus helemaal niet meer nodig.
Retina
De beeldresolutie en pixeldichtheid bepalen samen hoe helder en scherp een beeldscherm uiteindelijk is. Maar wat is helder en wat is scherp? Om die kwaliteit te kunnen bepalen heeft Apple in 2010 de befaamde term Retina in het leven geroepen. Retina is niet een type scherm, maar een aanduiding voor een scherm dat voldoet aan de eisen die Apple aan het beeldscherm stelt. Als losse pixels niet meer met het blote oog te zien zijn, zorgt dat – ook op een groot beeldscherm – voor een haarscherp beeld en geweldige kleuren. Dan is er sprake van Retina. Je kunt hier meer lezen over Retina.
De voor- en nadelen van OLED en Retina LCD
Wanneer je op zoek bent naar een nieuw device, moet je jezelf afvragen welk scherm het beste past bij jouw wensen. OLED wijkt op een aantal vlakken af van Retina LCD. Neem daarom de onderstaande punten mee in je overweging.
Helderheid
Omdat bij OLED elke losstaande pixel opgelicht kan worden, zorgt dit voor een dieper kleurenbereik met rijke zwarttinten. Bij LCD zijn de kleuren vanwege de achtergrondverlichting minder mooi. LCD is hiermee niet afgeschreven, want in een lichte omgeving of in de buitenlucht komt LCD weer een stuk beter tot zijn recht.
Kleurbereik en kleurcontrast
LCD-schermen hebben een bijzonder schoon en natuurlijk kleurbereik. Het is niet voor niets dat toestellen als de iPhone 11 en de iPad Pro 2017 een LCD Retina beeldscherm hebben. De LCD-schermen van Apple zijn door de jaren heen geoptimaliseerd om een zo scherp mogelijk beeld te generen in iedere situatie. Bij OLED zie je het verschil pas écht bij de zwarttinten. Zwart is ook echt zwart. De iPhone 8 zal een minder diepe zwarttint weergeven dan een iPhone X. Ook is de kijkhoek bij OLED-schermen groter. Je kunt dus vanaf een grotere hoek naar het beeldscherm kijken zonder dat de kleur hierbij verandert.
Op deze afbeelding kun je het verschil in de zwarttinten zien. Als je langs de wereldbol op het beeldscherm heenkijkt, zie je dat de zwarttint op de iPhone XR grijs uitvalt. Op de iPhone XS is zwart ook écht zwart.
Dikte, gewicht en prijs
De iPhone X is dunner, lichter en kleiner dan de iPhone 8 Plus, maar het beeldscherm is groter. Dat komt omdat OLED buigzaam is en dus strakker op de randen afgewerkt kan worden. Ook is OLED een stuk dunner en lichter dan LCD, omdat de achtergrondverlichting ontbreekt. LCD is hierdoor automatisch een stukje zwaarder en dikker, maar het voordeel is dat LCD een stuk eenvoudiger te produceren is en dat merk je in de portemonnee. Het is niet voor niets dat de iPhone XS een stuk duurder is dan de iPhone XR. Het grootste verschil? Het ene toestel maakt gebruik van OLED en het andere toestel beschikt over LCD.
Waterbestendigheid
Het is niet alleen maar feest met OLED. OLED is een stuk gevoeliger voor water dan LCD. Ondanks dat sommige toestellen van Apple waterbestendig zijn (IP67-gecertificeerd) en sommigen zelfs waterdicht (IP68-gecertificeerd), is OLED in de regel kwetsbaarder dan LCD.
Kiezen voor OLED of toch voor (Retina) LCD in een smartphone?
Het is lastig om voor jou te beslissen of je beter een OLED- of LCD-beeldscherm kunt nemen, want er is geen echte winnaar. Waar OLED schittert in beeldkwaliteit, weet Retina-LCD de kroon te spannen op het gebied van helderheid in een lichte omgeving. Uiteindelijk bepaalt ook niet alleen het scherm welk toestel het beste bij je aansluit.
Ons advies voor de doorsnee Apple-gebruiker is: kies een toestel met Retina-LCD. Retina is namelijk lager in prijs en zal nog jaren optimaal gebruikt kunnen worden. Wil je echter de nieuwste functies gebruiken of kijk je veel films en series? Dan is een OLED een beter passende optie.