iPhone of iPad oververhit? Probeer dit!
Je ligt lekker te bakken in de zon, maar bent even vergeten dat je telefoon en tablet ook naast je liggen mee te bakken. Over het algemeen, gaan elektrische apparaten hier niet heel lekker op. Bij hoge temperaturen kan je toestel namelijk oververhit raken. In dit artikel lees je hoe je het beste je iPhone of iPad kunt afkoelen en zo kunt voorkomen dat je toestel oververhit raakt.
Wat kan ik doen als mijn iPhone oververhit is?
1. Leg je iPhone of iPad in de schaduw
Haal het toestel in ieder geval uit de zon en leg deze in een koele omgeving. Dit kan bijvoorbeeld in de schaduw zijn, maar ook binnenshuis. Zoek een koele plek, waar warmte niet wordt versterkt (bijvoorbeeld niet achter het raam). We raden niet aan om je iPhone in de koelkast te leggen, wel kan een ventilator helpen om het toestel sneller af te koelen.
2. Schakel vliegtuigmodus in
Als je iPhone echt overhit is, zet je in vliegtuigmodus alle processen op de achtergrond uit. Doordat je iPhone of iPad even niet hard hoeft te werken, versnelt dit afkoelen van jouw refurbished iPhone of iPad.
3. Schakel de iPhone of iPad volledig uit
De overtreffende trap van de vliegtuigmodus is... Uitschakelen! Dit voorkomt dat de batterij nog verder oververhit zal geraken. Kun je het toestel niet uitschakelen? Probeer dan een harde reset. Laat het toestel een aantal minuten met rust, voordat je deze opnieuw probeert in te schakelen.
Kies je er voor om bereikbaar te blijven en het toestel aan te laten? Dan kunnen de volgende tips bijdragen.
4. Schakel functies die veel energie verbruiken uit
Een voorbeeld van energie slurpende functionaliteiten zijn navigatie- en fitness apps, maar ook social media zoals Facebook. Deze apps registreren continue bewegingen en locatie of halen nieuwe berichten op. Dit vergt ontzettend veel van de processor en het werkgeheugen. Schakel bluetooth en je locatie uit, hiermee bespaar je een hoop energie. Je kunt er ook volledig voor kiezen om apps op de achter grond niet automatisch te laten verversen. Tik op Algemeen > Ververs apps in achtergrond. Zet de schakelaar uit bij apps waarvan je wilt dat ze niet op de achtergrond verversen.
5. Gebruik de camera niet
Als je iPhone of iPad oververhit is, dan wordt aangeraden om de camera niet te gebruiken. Dit kan namelijk zorgen voor extra warmte.
6. Speel geen games, kijk geen films
Voer geen zware taken uit. Het spelen van games of het bekijken van films vergt veel van ondermeer de processor. In plaats van dat je iPhone of iPad afkoelt, wordt deze dus alsmaar warmer.
7. Sluit je telefoon aan op een ventilatierooster
Gebruik je je telefoon in de auto? Sluit deze dan via de telefoonhouder aan op de ventilatierooster. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat er koele lucht uit de ventilatieroosters komt.
Hoe raakt mijn iPhone of iPad oververhit?
iPhones en iPads presteren het beste bij temperaturen tussen de 0 en 35 graden, daarbij zeggende: hoe lager, hoe beter. Echter, elektronische apparaten zijn ook slecht bestand tegen temperaturen onder het vriespunt. Zo zijn LCD-schermen niet bestand tegen temperaturen van 4 graden celcius of lager. Een smartphone of tablet even flink afkoelen in een koel- of vrieskist is dan ook ten zeerste af te raden.
Terug naar het onderwerp: oververhitting. Als de iPhone of iPad boven de 35 graden komt, kan er een melding op het beeldscherm verschijnen. In dit geval moet je iPhone dus afkoelen.
Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, hebben we onderstaand een aantal oorzaken waardoor je iPhone oververhit kan raken. Houd hier dus rekening mee om zo een volgende oververhitting te voorkomen:
- De zon: De temperaturen kunnen snel oplopen wanneer je je iPhone of iPad in de zon laat liggen. Lig je lekker aan het zwembad of strand? Probeer dan in ieder geval de zon te mijden, bijvoorbeeld door schaduw te creëren.
- Afgesloten ruimte: Je iPhone ligt in een afgesloten ruimte waar de zon op schijnt, bijvoorbeeld in het dashboard van je auto. Als je auto stilstaat in de zon en je telefoon ligt in het dashboard kan de temperatuur ook snel oplopen.
- Energievretende apps: Apps zoals Facebook, Netflix en navigatie apps kunnen veel energie vereisen van je iPhone of iPad. Helemaal wanneer je ook nog eens via Bluetooth verbinding maakt met andere apparaten.
- Verkeerde oplader: Het gebruiken van een defecte- of imitatie iPhone oplader kan ervoor zorgen dat de batterij van je toestel erg warm wordt.
- Verkeerde beschermhoes: Een beschermhoes sluit de iPhone of iPad af en kan hierdoor hitte vasthouden, helemaal wanneer de beschermhoes is voorzien van een extra dikke beschermlaag. Goed om de val te breken, minder goed om de hitte te laten ontsnappen.
Wat gebeurt er als mijn iPhone of iPad oververhit raakt?
Als je refurbished iPhone of iPad oververhit raakt, verschijnt er een melding met ‘Temperatuur’ in het beeldscherm. Ook krijg je de instructie om het toestel af te laten koelen. In de tussentijd kun je de iPhone niet meer gebruiken. Onderstaand meer dingen die (kunnen) gebeuren als je iPhone oververhit raakt:
- Het beeldscherm wordt zwart;
- Je kunt je device tijdelijk niet opladen;
- Functies kunnen op de energiezuinige modus worden gezet;
- Je kunt tijdelijk niet bereikbaar zijn (nood gesprekken zijn meestal wel mogelijk);
- De camera en flitser zijn tijdelijk buiten gebruik.
Hoelang duurt de afkoelingsperiode?
Gemiddeld duurt de afkoelingsperiode een kwartier, dit verschilt natuurlijk wel per telefoon en de temperatuur van het toestel. Natuurlijk is het vervelend dat je jouw iPhone tijdelijk niet kunt gebruiken, maar maak je geen zorgen. Het is simpelweg een kwestie van wachten totdat je telefoon weer op de juiste temperatuur is beland.
Om het verkoel proces te versnellen raden we je aan om de iPhone op een koele plek in de schaduw te leggen. Daarbij raden we je af om de iPhone in de koelkast of vriezer te leggen.
Als je iPhone of iPad niets meer doet
Heeft je toestel het echt begeven? Dat is zeer spijtig. Helemaal als je een telefoonabonnement hebt afgesloten en het contract nog steeds doorloopt. Indien je geen reserve toestel hebt, zul je waarschijnlijk een los toestel moeten kopen. Helaas is het kopen van een nieuwe telefoon als los toestel niet altijd even betaalbaar. Voor de nieuwste iPhone betaal je tegenwoordig al snel € 1.000.
Refurbished iPhone of iPad
Gelukkig is er nog een alternatief voor het kopen van nieuw, namelijk een refurbished iPhone. Dit zijn grondig gecontroleerde- en (indien nodig) gerepareerde toestellen. Eén van de grootste voordelen van refurbished, is dat je honderden euro’s kunt besparen in vergelijking met de originele nieuwprijs. Daarnaast lever je ook nog eens een duurzame bijdrage aan het milieu.
Voordelen van Forza Refurbished
Tot wel 60% goedkoper dan de originele nieuwprijs;
Drie jaar garantie op het gehele toestel (sinds 1 juni 2023);
iPhones gecontroleerd door speciale software en ervaren techniekers;
Gratis nieuwe accessoires meegeleverd;
Retourneer gratis binnen 14 dagen.