Wat is een OLED-beeldscherm?
De iPhone X werd in 2017 uitgebracht en had als eerste smartphone uit de iPhone-reeks van Apple een OLED-beeldscherm. Maar wat is dat nu precies? OLED is de afkorting van ‘Organic Light Emitting Diode, maar dat zegt je waarschijnlijk nog niets. Een ‘diode’ is een op zichzelf staande bron van licht, die elke pixel (rood, groen of blauw) in het beeldscherm afzonderlijk kan oplichten. OLED-beeldschermen hebben geen aparte bron van licht nodig. Hoe zit dat? En wat zijn de voor- en nadelen?
Het verschil tussen een LCD- LED- en OLED-beeldscherm
LCD en LED zijn termen die geregeld door elkaar worden gebruikt. Zeker als je een televisie koopt kom je die termen zo vaak tegen, dat het nogal verwarrend kan zijn. Om het gemakkelijk te maken: LED-tv’s bestaan helemaal niet. In principe zijn het gewoon LCD-tv’s, maar dan met een andere soort achtergrondverlichting. LCD-tv’s gebruiken CCFL-verlichting achter het paneel en de zogenoemde LED-tv’s gebruiken ledlampen. De belangrijkste verschillen? Ledlampen hebben een hogere helderheid, een lager energieverbruik en zijn een stuk dunner, dus uitermate geschikt voor iPhones.
De iPhone 8 , die in hetzelfde jaar werd uitgebracht als de iPhone X, beschikt net als zijn voorgangers over een LCD-beeldscherm (met ledlampen dus) om de pixels te verlichten. De lichtstralen van de ledjes raken het voorste paneel en dit zorgt voor beeld op jouw gsm.
En dan is er OLED
OLED is een compleet nieuwe displaytechniek die die achtergrondverlichting helemaal niet meer nodig heeft. Vergelijk de verlichting van je beeldscherm met een zaklamp. Bij een OLED-scherm is elke pixel één zaklamp die individueel aan- of uitgezet kan worden. Een zwart stuk op het scherm is dus een groep pixels die uit staat. Een LCD-scherm is een paneel waar tientallen zaklampen op schijnen. Om zwarttinten te creëren worden deze lampen gedempt, zonder de zaklampen uit te klikken. Wil je nog meer weten? Lees dan ons blogartikel over het verschil tussen LCD, OLED en Retina.
Voordelen van een OLED-beeldscherm
Elke losstaande pixel in het OLED-beeldscherm kan dus individueel opgelicht worden. Dit zorgt voor een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van toestellen die niet zo’n display hebben.
OLED-beeldschermen hebben geen achtergrondverlichting nodig. Omdat pixels individueel geregeld kunnen worden, resulteert dat in schonere kleuren. Het contrastverschil is voornamelijk goed merkbaar bij zwarttinten, die donkerder en dieper zijn dan bij LCD-beeldschermen. Dat zorgt voor hele mooie scherpe contrasten.
Betere batterijduur
LCD-beeldschermen maken gebruik van achtergrondverlichting en dat kost energie. Bij OLED is dat niet meer nodig. Hierdoor gaat de batterij van de iPhone X een stuk langer mee dan zijn voorgangers. Pixels worden bij zwarttinten uitgeschakeld, waardoor je toestel nóg minder verbruikt.
Dunner, lichter en flexibeler
OLED-beeldschermen zijn een stuk dunner, lichter en flexibeler. Dat komt door de afwezigheid van de achtergrondverlichting. Dankzij OLED kunnen beeldschermen afgerond worden, zoals bij de iPhone X en de iPhone XS het geval is.
Zijn er ook nadelen aan OLED-beeldschermen?
Het is niet alleen maar feest met OLED. Aan nieuwe technieken kleven namelijk altijd nadelen. Het grootste nadeel is water. OLED is een stuk gevoeliger voor water dan LED. Voor Apple is het dus de uitdaging om het scherm goed af te schermen. Gelukkig zijn de iPhone X en XS IP-67-gecertificeerd en zijn de toestellen dus spatwaterbestendig.
Een ander belangrijk nadeel is het productieproces. OLED is lastiger te produceren dan LCD. Jij merkt dat vooral terug in de portemonnee. Het is niet voor niets dat de iPhone XR een stuk goedkoper is dan de iPhone X en XS. Dit toestel beschikt namelijk over een LCD-beeldscherm.